Кръщенето е стара християнска традиция, светъл повод, който събира семейството и неговите близки , за да се отбележи покръстването на дете или на възрастен. За повечето хора това е голямо събитие и то идва заедно с голяма ритуалност, тържественост и, разбира се, подаръци.

Най-уникалните идеи за подаръци за кръщене на дете или възрастен. Подаръчета за кръстниците и гостите

интересни оригинални подаръци за кръщене на бебе или възрастен

Но какво е най-уместно да подарим за такъв голям повод? Какво се подарява за момче и за момиче, на кръстниците и на гостите на кръщенето? А кой е най-подходящият подарък за кръщене от баба и дядо? Събрахме за вас подробен лист с най-уникалните, интересни и нестандартни подаръци, за кръщене - както от страна на гостите, така и на домакините. Останете с нас до края и вижте най-добрите идеи какво да подарим на кръщене.

Подаръци за бебета


интересни подръци за кръщене на бебе

Когато се спомене кръщене, най-често става дума за кръщенето на бебе. В такива случаи е задължително да подарим нещо на детето за негово здраве. Ето няколко подходящи и оригинални идеи:

Персонализирани подаръци

персонализирани подръци за кръщене на бебе бутилка за мляко албум отливка на крачето

 1.  Отливки и отпечатъци на ръчички и крачета - Това е символичен подарък, който ще остане като спомен за дълго време след събитието. Той ще кара родителите да се усмихват и с умиление да си спомнят колко малко е било тяхното отроче някога. Поръчай тук
 2. Персонализирано колие с име - един трогателен и личен подарък е колие, на което ръчно е изписано името на детето. То може да бъде оставено като спомен на видно място в къщата, а след години да се предаде на детето, за да го носи.
 3. Шише за мляко - Шишето за мляко е неизменен аксесоар, когато говорим за малко бебе. С разнообразни форми и дизайни, или пък персонализирани с лични надписи върху тях, бутилките за мляко си остават един от най-подходящите подаръци при кръщене на бебе. Намери тук
 4. Портрет по снимка - Оригинален подарък, който ще напомня както на родителите, така и на самото дете за времето, когато то е било още малко.персонализиран портрет по снимка подарък за кръщене
 5. Фотосесия от кръщенето - Ако се разберете с родителите предварително, по случай кръщенето на тяхното дете може да им подарите професионална фотосесия, която да запечата този невероятен момент завинаги за годините напред.
 6. Кутия за спомени - Подобно на бебешкия дневник и кутията за спомени е подарък, който може да запечата в себе си времето. В нея родителите могат да оставят различни снимки, пожелания, значими предмети като първият биберон например, или първите рисунки на детето, когато отрасне. Още по-значим жест е ако украсите ръчно кутията, персонално за детето и неговите родители.
 7. Бебешки дневник - Това е подарък, в който родителите ще могат да записват всички дати, в които се е случило нещо значимо за тяхното бебче - като например кога е проходило, кога е казало първата си дума и кога се е научило само да си обува обувките и разбира се - самото кръщене.
 8. Рамка за снимка с дата и имена - едно арт насочено предложение за подарък е персонализираната рамка за снимка, на която можете да напишете лично послание, да определите дизайна и нейната форма.
 9. Гривна против уроки - Това е едно сантиментално и символично подаръче, благословия към детето и пожелания за здраве и успехи. Гривната може да е ръчно изработена от вас, което ще я направи още по-специална.
 10. Табелка за врата на детска стая  - Това е един по-евтин вариант за подарък за кръщене, който в никакъв случай не отстъпва по значимост и оригиналност на останалите - има голям чар в това да видиш името на бебето на вратата на стаята, в която то спи.

Практични подаръци

практични подаръци за кръщене на бебе бебешко столче за хранене памперси

 

 1. Комплект за сменяне на памперси - Това е подарък за кръщене, който, както можете да си представите, неминуемо ще влезе в употреба. В комплекта има няколко пакета памперси, така и козметика за смяна - различни пудри и кремове и мокри кърпички.
 2.  Столче за хранене - Това е още един предмет с голяма значимост за родителите. Ако решите да направите подобен подарък обаче е препоръчително да се консултирате първо с тях за да проверите дали вече не притежават такъв.
 3.  Детски храни – Макар и да няма да останат като спомен дълго време след кръщенето, детските храни са подарък, който всяко младо семейство би оценил като нещо от първа необходимост за отглеждането на тяхното бебе.
 4. Бебешка козметика - Комплект висококачествена бебешка козметика е подходящ подарък за майки, които държат да безупречния вид на своите бебчета. Добре подбраните кремове, лосиони и шампоани със сигурност ще зарадват всички родители, които искат най-доброто за своето дете.
 5. Водоустойчив чаршаф или протектор за матрак - Непромокаемият чаршаф може да се окаже изключително полезен подарък за родителите, особено през първите няколко години от растежа на тяхното дете.
 6. Мек кош / органайзър - С порастването на детето се увеличават и неговите играчки, дрешки и аксесоари. Тук на помощ идва мекият кош, в който майките (а и самите деца) могат да прибират всички детски принадлежности. Разгледай още предложения
 7. Корито - Нещо, което е функционално и несъмнено ще е от голяма пауза на всяко семейство с бебе е детското корито. Имайте предвид обаче, че това също е подарък, който трябва предварително да обсъдите с родителите, за да разберете дали случайно вече го нямат закупен.
 8. Въртележка от играчкиНяма нищо по-прекрасно на този свят от това да видиш как детето ти спи кротко и необезпокоявано. Въртележките от играчки с успокояващи приспивни песни спомагат за това, носейки спокойствие на мъниците. Виж тук
 9. Бебешко кенгуру - Ако търсите подарък за кръщенето на детето на роднини или на ваши близки - кенгуруто е луксозен и добре подбран подарък. То е перфектният заместител на бебешката количка през зимата, когато падне сняг и температурите се занижат. Поръчай тук
 10. Детска нощна лампа - Когато говорим за отглеждането на бебе, всички знаем, че това включва честото ставане в късните часове на нощта. И понеже силната светлина дразни и не е полезна както за малчуганите, така и за техните родители, детската нощна лампа може да се окаже един незаменим подарък. Разгледай още
 11. Чанта с бебешки аксесоари -  в чантата с комбинирани аксесоари може да има всичко, нужно на младото семейство за гледането на тяхното бебче - пелени, термометър, кремове, органайзер за ежедневните процедури, хранения - всичко зависи от собственото ви въображение.
 12. Дрехи и аксесоари – Дрехите и аксесоарите за подрастващи деца са винаги добре дошли за родителите. От якета, бодита и блузки до симпатични шапчици и тиранти - всичко това ще бъде посрещнато с радост от семейството.
 13. Сет за хранене – лигавник и прибори - Сетът за хранене е един практичен подарък, който би влязъл в употреба на всяко едно младо семейство. Още по-хубавото е, че след време, когато порасне, детето ще започне да се учи как само да използва комплекта.

Оригинални подаръци

оригинални подаръци за кръщене метър проходилка кошница с бейлис и бонбони люлка

 

 1. Стенна линия за измерване на ръста - Още един оригинален подарък за кръщене на супер цена. Всички ние знаем вълнението, което носи със себе си линията за измерване на ръста, и колко ценен е моментът, когато децата видят, че са станали по-високи.
 2.  Предпазител за уши - Никой човек не обича твърде силните шумове и бебетата не правят изключение. Техните уши са дори по-чувствителни от тези на пораснал човек, затова предпазителят за уши може да се окаже практична и оригинална идея.
 3. Стол люлка - Tова е подаръкът мечта за всяка майка. Той е едно от най-сигурните средства да успокоим плачещите мъничета, когато са неспокойни, като чрез плавните си движения той ги успокоява и унася в здравословен сън. Поръчай тук
 4. Проходилка - За да стигне до момента на първите си стъпки, всяко дете има нужда от помощ срещу земното притегляне. Точно затова проходилката е един специален и практичен подарък за свето кръщене. Разгледай
 5.  Детска подаръчна кошница - Подаръчната кошница е подходящ избор за персонализиран подарък, тъй като вие сами може да изберете какво да сложите в нея и изборът е практически неограничен. Тя може да включва памперси, букет красиви цветя, играчки, лакомства, чифт сладки чорапки или пък бутилка хубаво шампанско, на което мама и татко да се насладят след празника.
 6. Бебефон - За да може всички родители да са спокойни, докато новороденото им е само в съседната стая, несъмнено бебефонът е най-полезната вещ. Подарете им това спокойствие по случай кръщенето на тяхното дете. Виж още

Подаръци за деца


 

Често, когато сме канени на кръщене, не става въпрос за бебе, а за малко дете. И понеже всички малки деца обичат да получават подаръци, както за рождените си дни и Коледа, то и на тяхното кръщене ние трябва да им подарим нещо, за да ги зарадваме.

За момчета

подаръци за кръщене на момче комплект лего колело играчка четка за зъби

 

 1. Комплект за миене на зъбки - Един от най-важните навици, на които трябва да научим децата, още докато са малки, е да си мият редовно зъбите. А какъв по-добър начин да направим от забавен детски комплект за миене на зъбки?
 2.  Играчки за развитие и пъзели- Игрите за развитие винаги са заемали специално място в света на всички малки момчета. Игри като дама, "Не се сърди човече" и пъзелите са интересни и забавни, като същевременно развиват ума, рефлексите и инстинкта за победа. Намери тук
 3. Конструктори - и като говорим за момчета, няма как да не споменем конструкторите. Те развиват логическото мислене и чувството за симетрия, а детето може да прекара безкрайни часове в забавления с тази игра. Разгледай още
 4. Палатки и къщички за игра - Това са още един тип подаръци, които стимулират въображението и креативната мисъл на малките приключенци
 5.  Килимче за игра - Вероятно всички си спомняте килимчетата за игра с пътища и сгради от нашето детство, по които с часове карахме своите колички. Те съществуват и до ден днешен и са страхотен и оригинален подарък за кръщене на момче.
 6. Колекция детски филмчета - Какво по-хубаво от часове шарени приключения с любимите анимационни герои. А през това време, докато малките момченца са потънали в дебрите на тези омайни светове, родителите им ще имат възможност да се отдадат на релакс.
 7. Колело/Тротинетка - Неизменна част от детството на едно момче несъмнено е колелото. Това прави този подарък изключително подходящ, когато говорим за кръщенето на момче. Виж тук
 8. Обиколник/Предпазител за детско креватче - Момчетата са буйни по природа и често се случва да падат и да се нараняват. Затова един необичаен, но доста практичен подарък е предпазителя за креватче. Той ще предпазва малките пакостници от това да се ударят в леглото си и неговите остри ръбове.  Разгледай
 9. Костюм на любим герой- Забавен и оригинален, костюмът на супергерой или на някой друг любим персонаж от анимационните филмчета е чудесен избор за подарък на малките мъже с голямо въображение. Виж още

За момичета

оригинални подръци за кръщене на момиче

 

 1. Плюшена играчка - Всеизвестно е, че малките деца са луди по плюшените играчки, особено момиченцата. Това прави големия плюшен мечок или заек един безпогрешен подарък щом стане дума за кръщенето на момиченце. Разгледай
 2.  Детска каляска - Мечтата на всяко едно момиченце е да има своя собствена каляска, с която да излезе от своя замък. Подарете усмивки на всички малки принцеси с този уникален подарък.
 3. Комплект или дъска за рисуване - Един подарък, който е перфектен за всички артистични деца, бъдещи художници, които обичат да творят. Поръчай тук
 4.  Колекция от детски книжки - Това е един нестандартен подарък за кръщене на момиченце, но със сигурност чудесен избор. По този начин вие ще отворите вратата на множество светове, които любознателният детски ум може да изследва.
 5.  Масичка за пикник - Малките момичета умират да имитират големите и да правят като тях. Затова игрите на "чаено парти" и на "семейство" са едни от най-популярните. С детската маса за пикник ще можете да допринесете за тези забавни детски моменти.
 6. Хавлия за баня с качулка на животно - Един забавен и различен подарък, хавлията с качулка на животно ще направи вашето момиченце истински щастливо, а времето за баня - в истинско приключение. Намери тук
 7. Детска икона за кръщене - Този подарък съдържа в себе си символика и послание, пожелание детето да бъде закриляно и благополучно, здраво и винаги по пътя на успеха.
 8. Панделки, кордели, красиви фиби и брошки - Още от малки момичетата са кокетни и обичат да се чувстват красиви. Затова корделите, панделките и всички малки украшения се харесват на всички млади дами, които след това прекарват цяла вечност пред огледалото, за да се радват на новите си придобивки.
 9. Костюм на принцеса - Подобно на каляската, костюмът на принцеса е още едно предложение за малките момиченца, които искат да усетят магията от приказките в живота си. Виж тук

Подарък за майката


 

подаръци за майката на кръщене на дете или бебеВ такъв знаменателен ден ние трябва да почетем и човекът, който е дал живот на покръстваното дете - майката. Вижте преложенията ни за най-добри подаръци за майката, когато говорим за кръщене.

 1. Букет цветя - Макар и семпъл, хубавият букет цветя си остава подарък, който всяка жена би оценила наистина от сърце.
 2. Грамота за най-добра майка с рамка - това е един забавен и оригинален подарък, който ще донесе усмивка на лицата на всички млади майки.
 3. Картина или карикатура - картината е нещо, което ще остане за спомен дълго време след повода, по който е била подарена. Може и картина като карикатура по снимка. Ако майката е любителка на изкуството, то това е точният подарък за нея.семейна карикатура по снимка подарък за майката кръщене
 4. Поставка за бижута един класен подарък, за жените, които обичат да носят бижута и да се се грижат за тях както трябва. Поръчай тук
 5. Златен химикал PIERRE CARDIN с кристали - това е още един подарък, съдържащ стил и класа в себе си. Подходящ за изискани майки с вкус към лукса. Поръчай тук
 6. Сребърен медал "Свети Георги" - Свети Георги е закрилник на пастири и воини, небесен предводител на християните, символ на победата над злото. Затова като подарък медалът с лика му е идеален за майката, която иска детето ѝ да расте здраво и силно.
 7. Възглавничка - Вече има голям избор и разнообразие на най-различни луксозни възглавнички, на които майката може да презарежда силите си след дългия ден. Съществуват и персонализирани такива, на които може да се отпечата снимката на тяхното бебче.
 8. Гривна от червено конче против уроки - Това може да е както семпъл и символичен подарък, така и доста скъп такъв, в зависимост от моделите и украшенията на гривничката. Подарете я на майката в знак на пожелание за благополучие за нейното дете.

Подарък за кръщене на възрастен


 

оригинален подарък за кръщене на възрастен златно шампанско бонсай икона кръстче капан за сънищаНе трябва да забравяме, че макар и рядко, се случва да бъдем поканени на кръщенето на някой вече пораснал човек, на когото не са направили кръщене като малък. В такива случаи изборът на подарък може да ви се стори по-труден, но не се притеснявайте, защото ние намерихме страхотни предложения:

 1. Истинско бонсай дръвче - И това ако не е оригинален подарък! Бонсай символизира течението на жизнения цикъл, чието разбиране помага да се открие пътят към безсмъртието. Именно неговата символика го прави чудесен избор за кръщенето на голям човек.
 2.  Луксозна кутия за събиране на преживелици - това е подарък с лично послание, подходящ за хора, които пътуват често и имат активен начин на живот. Такива хора имат безброй важни моменти, запечатани в снимки, листчета с послания и малки сувенири, които те могат да съхраняват в тази уникална кутия.
 3. Хороскоп/Астрална карта - За онези, които си падат по посланията на звездите сме избрали един по-нестандартен подарък. С хороскопа или астралната карта, която им подарите по случай тяхното кръщене, те ще могат да разгадаят какво ги очаква, както и какво би било най-подходящо да предприемат в настоящия момент.
 4. Капан за сънища - Според древната индианска легенда тези мистични предмети предпазват от появата на кошмари при този, който ги окачи над леглото си. Капаните за сънища са страхотна идея за подарък, която със сигурност няма да бъде очаквана.
 5.  Видео с пожелания - Във века на дигиталните технологии подходящ и евтин подарък, който същевременно е личен и оригинален, е видео пожеланието. Заедно с останалите ваши общи приятели, можете да направите видео послание, което да поднесете на празнуващия.
 6.  Карти с отстъпка, ваучери, билети за концерти и други събития - Добър избор за подарък на пораснал човек за всеки повод е карта за отстъпка или ваучер за любим негов магазин. Билети за концерта на любима банда или за добра театрална постановка също са чудесен избор.
 7.  Бижу с гравирано име - Ако искате да подходите персонално към човека, можете да му подарите колие или гривна с неговото име или друго послание. Няма по-добър начин да покажем на някого, че наистина ни е грижа за него от това да им подарим подарък лично за него.
 8. Златна Богородица - За тези, които предпочитат класическите подаръци, изборът на златна Богодица е безпогрешен. В себе си малкият амулет съдържа религиозната традиция и духа на ритуала на покръстването.
 9. Кръст - друг популярен символ на християнската вяра и добродетели е кръстът. Той е един от най-популярните символи в целия свят, носещ в себе си светлина и вяра в бъдещето. Това го прави и страхотен подарък по повод кръщене.
 10. Книга -  Книгите са неумиращ тренд в света на подаръците. За всички почитатели на четенето книгата винаги ще бъде перфектният подарък за всеки повод.
 11. Персонализирана чаша с карикатура - Оригинален подарък за всички с чувство за хумор. Чашата с персонална карикатура е нещо, което ще остане като спомен дълго време и ще носи усмивка на своя притежател всеки път, когато той я види.забавна чаша с карикаттура по снимка
 12. Рамка за свидетелството за кръщаване - След като ритуалът приключи, покръстеният получава свидетелство за кръщаване. Рамката, в която той може да го постави е евтин и хубав подарък, който ще запази този документ непокътнат през годините. Намери тук
 13. Златно шампанско - Изборът на шампанско със златни частици за подарък за кръщене на възрастен човек е чудесен, защото след ритуала той може да отбележи повода с чаша от това луксозно питие.
 14. Комплект чаши - Стъклото е символ на водата и пречистването, а кръщението е най-чистият и светъл момент за всеки. Затова този избор е изключително подходящ за повода и e изпълнен със символика. Разгледай тук

Какво подаряват кръстниците


 

какво подаряват кръстниците за кръщене на дете кошара икона комплект прибориКръстниците играят важна роля във всяко кръщене и са в центъра на събитията. Tе са хора, близки на семейството, на които е оказана честта да станат покровители на кръщаваното дете. Затова и подаръкът, който изберат, трябва да бъде специален и обвързан с ритуала. Вижте нужните неща, нашите предложения за оригинален подарък за кръщене от кръстниците.

 1. Отваряне на банкова сметка - Идеата да се отвори банкова сметка с малка (или по-значителна) сума за детето, която да расте през годините на неговото съзряване е изпълнена замисъл за бъдещето. Така, когато достигне нужните години, детето ще може да се възползва от парите, заедно с насъбралата се лихва и да осъществи някоя своя отдавна планувана мечта.
 2. Златни или сребърни прибори - Това е скъп подарък, който се подарява на много близки за нас хора. Комплектът ценни прибори може да се използва за специални поводи или да се постави на видно място като уникална декорация, носеща в себе си жив споменът за отминалото събитие.
 3. Икона - Иконата е класически дар, който е изключително подходящ за подарък от страна на кръстниците. Счита се, че тя ще закриля детето по пътя му към съзряването в живота.
 4. Сребърен комплект бижута - Друг ценен подарък е комплектът от сребърни бижута. Той може да бъде запазен от родителите и да бъде даден на детето, когато достигне достатъчна възраст за да ги носи.
 5. Столче за кола - Ако кръщенето е на някое дете от вашето семейство (например внук или внучка) за предпочитане е подарък, който да бъде едновременно стойностен и практичен. В това отношение столчето за кола е един прекрасен избор, съчетаващ в себе си и двете.
 6. Сребърна дрънкалка - Изборът на такъв премиум подарък говори за голямо уважение към семейството и тяхното отроче. Той е оригинален и красив, и ще зарадва всеки, който го получи по случай кръщенето на детето си.
 7. Бебешко креватче - За да се осигури здравия сън на детето е нужно хубаво легло, в което то да расте спокойно и здраво. А по този начин и родителите ще бъдат по спокойни, че тяхното отроче е на сигурно място.
 8. Златна монета - Тя се подарява като символ на сила и традиция, ценен предмет, който може да бъде предаден на детето след години. Поръчай тук

За кръстниците


 

интересни оригинални подаръци за кръстниците на кръщене бонбони сладки икона свещиАко пък вие сте тези, които организират кръщенето, то е редно вие да подарите нещо на своите кръстници в знак на уважение към тяхната роля в ритуала. Ето какво избрахме за подобен повод:

 1. Хавлия за кръстник в луксозна кутия - С тази хавлия кръстникът ще повие детето, когато то бъде потопено в светената вода. После тя ще остане за него като спомен от този незабравим ден. Поръчай тук
 2. Специална позлатена или персонализирана покана - Когато става въпрос за такъв важен повод, той трябва да се обяви подобаващо. Красива, луксозна покана, отправена специално към кръстниците може да се превърне в нещо, с неизмерима стойност за тях.
 3. Сребърна икона - Тя е символ на ритуала по покръстването, на християнската доброта и обич и уважение към хората, които сте избрали да станат част от това събитие. Поръчай тук
 4. Ръчно моделирани бонбони, поднесени в луксозна подаръчна кутия - При този подарък всичко е персонализирано -  цветовете, декорацията и вашето лично послание могат да бъдат различни, отправени лично към конкретния човек.
 5. Посребрени чаши за вино - Виното е напитката на боговете и като такава тя трябва да бъде поднесена в подобаващи чаши. Подарете на своите кръстници специален сет от посребрени чаши и така те ще разберат колко много държите на тях.
 6. Семейна книга/Споменик-Заветник - подарък, който ще помогне за запазването на рода, на неговите традиции и вярвания през времето за идните поколения. Намери тук
 7. Луксозна свещ - Свещта е символ на надеждата, на вярата в бъдещето и на доброто, което успява да се надмогне над всички изпитания. Това е начинът да покажете силата на връзката, която ви крепи заедно.
 8. Гарафа или сет за вино - Хубавият комплект за вино е чудесен избор за хора с вкус, които имат усет за стил и за хубавите неща в живота.
 9. Бутилка скъпо вино - „Виното е бутилирана поезия.” е казал шотландският поет и романист Робърт Луис Стивънсъни не е бил далеч от истината. Бутилка първокачествено вино е чудесен подарък за всеки повод и кръщенето не прави изключение.

За гостите


 

подаръци подходящи за гостите на кръщене бонбони фигурка на ангелчеПри кръщене е важно да се поднесат и подаръчета на гостите - нещо малко, но пък стойностно, което да връща спомена от този ден в умовете им, всеки път като го видят.

 1. Магнитчета - Подобно на стъклените фигурки и магнитчетата ще запечатат в себе си спомена за това събитие. След като се приберат по домовете си, гостите ще могат да сложат тези тематични магнитчета на своите хладилници и да ги гледат всеки ден.
 2. Ангелче (свещ или фигурка) - ангелите са популярен християнски символ, въплъщаващ в себе си идеите за чистота, святост и светлина. Малки фигурки или свещи с такава форма са чудесен избор за подарък към гостите на вашето събитие. Разгледай тук
 3. Бонбониери - Хубаво е човек да си подслади живота и с това да направи един миг още по-специален. Затова и бонбониерите се вписват идеално като подаръци за едно кръщене.
 4. Стъклени сувенири - Тези малки подаръчета могат да бъдат в различни тематични форми - на бебенца, на щъркели или пък на бебешки обувки.

Надяваме се да сме ви били полезни и да сте открили перфектния, уникален подарък за кръщене в нашия списък. В случай, че не сте открили нищо подходящо, можете да разгледате нашите статии Подарък за Дете от 1 до 12 години "Подарък за момче" и Подаръци за първи рожден ден на момченце за още идеи.