Ако сте търсили подаръци онлайн, може би вече сте попадали на карикатура за подарък. Дори за първи път да срещате идеята за карикатура като подарък, сте попаднали на правилното място. Този тип подаръци по снимка набират популярност в България заради своята уникалност и чувство за хумор.

Карикатура, Шарж, Портрет или Колаж по Снимка - Каква е Разликата

В стремежа си да подаряваме оригинални и персонализирани подаръци и да избегнем клишетата като чанта, часовник и парфюм, търсим различни подаръци. И ето - появява се карикатура по снимка за подарък!

Карикатура за двойка

Карикатури

Карикатурата изопачава или преувеличава специфични черти от изражението на рисувания герой. Тя е изкуство, но с чувство за хумор.

Някои от най-ранните карикатури са открити в творбите на Леонардо да Винчи, който активно търсел хора с различни деформации, за да ги използва като модели. Целта му била да създаде впечатление за оригиналност - нещо различно от класическия портрет.

Така с времето карикатурата като стил на рисуване достигнала до кръговете на аристократите. Те намирали професионални художници, които да нарисуват карикатура по поръчка и разменяли карикатури по между си като забавен подарък с цел веселба и смях.

какво е карикатура?

Шаржове

Често шарж и карикатура се използват за един и същи вид творба. По значение са обединени като стил, който преувеличава чертите на лицето. Разликата между карикатура и шарж се крие в това какво усещане пресъздават.

Карикатурата е иронично представяне на героя и често има социално или политическо значение. Шаржът показва героя с преувеличени черти, но с добри намерения. Цели да забавлява. Карикатура или шарж разлика

Днес обаче двете думи в българския език се използват като синоними. Думата “карикатура” дори се е наложила като по-популярна и се използва основно като обединяващ термин за рисунка със забавен елемент и герои с преувеличени черти, за да носи радост и усмивки.

Портрети

Стилен подарък, който носи добро настроение и много усмивки – портретът е израз на уважение, почит и стил. За разлика от шаржа и карикатурата по снимка, портретът е реалистичен и цели да пресъздаде максимално близко персонажа и сюжета.

Колажи

Често бъркан с дигитална карикатура, карикатурният колаж всъщност е нещо много по-различно. Докато при дигитално изработените карикатури, професионален художник рисува творбата с помощта на дигитален таблет, при колажите лицата на героите се изрязват със специален софтуер и след това се наслагват върху предварително избран фон.

Това ограничава значително степента, в която можете да персонализирате творбата. Когато става дума за колаж не можете да промените елементи от фона, облеклото на героите или тяхната поза тъй като колажите не са рисувани на ръка.

Карикатури по Снимка - Видове и цени

Има различни видове карикатури в зависимост от начина, по който се рисуват. Разбира се всеки художник има и собствен стил, който добавя към уникалността на карикатурата като творба на изкуството.

Акварелни Карикатури

Акварелна карикатура

Те се рисуват с акварелни бои на специална акварелна хартия с висока плътност. Този стил е един от първите похвати за цветно рисуване. Често акварелните карикатури се описват като стил с въздушна лекота.

Може би е заради лекия замах на четката, може би заради деликатната линия и ефирните цветове на акварела. Истината е, че са много красиви!

Всеки, който търси нещо различно без да бяга от класическите похвати за рисуване, може да разчита на този стил за изготвянето на акварелна карикатура за подарък.

Цените на акварелните карикатури варират в зависимост от броя лица и сложността на фона. Качествените творби изработени от професионален художник често започват от 80-90 лв. и могат да достигнат цени до 150 - 300 лв.

Пастелни Карикатури

Пастелна карикатура

Те се рисуват с пастели върху текстурирана повърхност. Пастелите придават ефект на меки преходи и нежност на цвета. Карикатурите се отличават с по-пъстри и наситени цветове, а детайлите са по-изразени.

Техниката на рисуване на пастелните карикатури позволява плавни преливки и по-богати нюанси на цвета. Меките тонове допринасят за по-реалистични обеми и на по-голяма дълбочина на фона.

Подобно на акварелните, пастелните карикатури също нямат точна цена. Колко ще струва вашата карикатура по снимка зависи от художника, размера на творбата и още много други фактори. Най-общо казано, цената на пастелната карикатура е между 80 и 200 лева като това е ориентировъчна цена.

Дигитални Карикатури

дифитална карикатура предложение за брак

Това е най-новият стил на рисуване на карикатура. Дигиталните карикатури се рисуват на дигитален таблет и предоставят усещане за модерно изкуство с чувство за хумор и прецизност в детайлите. Тези карикатури плавно изместват класическите стилове на рисуване. Те не само преплитат забавното с креативното, но и са олицетворение на как изкуството се движи в крак с модата.

Дигиталните карикатури се предпочитат вече и от самите художници, тъй като така нанасят по-лесно корекции като цветове и промяна на дребни детайли.

Обикновено поръчката на карикатура става онлайн. Затова не се чудете, ако трябва да заплатите капаро.

Цената на карикатурата зависи от няколко фактора:

 • колко са лицата
 • какви са детайлите в сюжетния фон
 • сложността на детайлите
 • рисуване на домашен любимец или кола по снимка
 • дали ще се изработва върху хартия или канава
 • ще има ли рамка

Героите на карикатурата може да бъдат нарисувани на едноцветен фон или на сюжетен фон с детайли по идея или снимка. Сюжетният фон може да включва кола или домашен любимец, различни предмети като лаптоп, бюро, забележителности, торта за рожден ден със свещички.

Това означава, че цената зависи основно от идеята!

Но не се тревожете! Сайтовете, които предлагат карикатури онлайн имат разработен специален калкулатор. Докато правите поръчката може да разгледате опциите, които да изберете в зависимост от идеята ви и да видите цената на карикатурата във всеки един момент.

Цените на творбите варират, но обикновено те започват от 90 лв. когато става въпрос за ръчно рисувана дигитална карикатура по снимка. Ако попаднете на търговец предлагащ този тип карикатури на цени в пъти по-ниски от тези, задължително уточнете дали не става дума за колаж.

За разликата между колаж и карикатура вече ви разказахме по-горе.

Рисуване на Карикатури на Живо (събития)

Рисуването на карикатури на живо по време на дадено събитие със сигурност може да превърне повода в незабравимо изживяване. Гостите на сватба, рожден ден или пък фирмено парти ще останат впечатлени от това оригинално допълнение, което ще им днесе усмивки и един уникален спомен, с който да се приберат у дома.

Ясно е, че тук говорим за рисуване на ръка, но как стои въпросът, когато говорим за поръчка на карикатура онлайн? Как се изработват творбите, които ще бъдат при вас след няколко дни, а не на момента?

Това е един от най-често задаваните въпроси. И да, повечето карикатури предлагани онлайн в България се рисуват ръчно. Акварелните карикатури се рисуват с четка, пастелните с пастели, а пък дигитални карикатури се рисуват на дигитален таблет за рисуване.

Забавни Карикатури за Подарък

Карикатурата по поръчка е уникален подарък и подходящ за почти всеки повод, за който се сетите. Най-често се избира карикатура за рожден ден, карикатура за юбилей и карикатура за младоженци.

 Карикатура Подарък за Сватба

Сватбените карикатури са стрхотен подарък, тъй като може да изобразят както кумовете, така и младоженците. Карикатурата за сватба е подходяща и за принтиране върху торта или пък върху магнитчета, които да се подарят на гостите за спомен.

Карикатура за сватба

Карикатура за Рожден Ден и Юбилей

Рождения ден често се свързва най-вече с подаръци. На карикатура за рожден ден може да се нарисува торта със свещички или пък любимо хоби. Така подаръкът се превръща в персонализиран и показва вашето лично отношение към рожденика.

Карикатура за рожден ден

Карикатура за годишнина

Всеки търси да изненада половинката си с нещо различно. Нещо, което не е подарявано. Карикатурата по снимка за годишнината е супер идея. Може да изберете да сте заедно на карикатурата или поотделно, както и да бъдете изобразени хванати за ръка или прегърнати на значимо за вас място.

Карикатура за годишнина

Карикатура за Пенсиониране

С такава карикатура може лесно да зарадвате колега, който се пенсионира. Подаръкът за пенсиониране трябва да е нещо, което остава за спомен.С карикатурата за пенсиониране може да покажете любимите дейности, съчетани с типичните дейности, с които да запомни работното си място.

Карикатура за пенсиониране

Карикатура за шефа - Има толкова много поводи за подаръци на шефа. Но никой не е достатъчно добър, освен ако шефа ви не е споменал предварително какво би желал за подарък. Но дори тогава няма да има елемент на изненада. Карикатурата по снимка е страхотна идея за подарък за шефа при всеки повод. Забавен е и е луксозен.

Карикатура за шефа

Всъщност с карикатурата по снимка няма как да сбъркате с подаръка. Това уникален и персонализиран подарък, с който ще впечатлите на всякакви поводи като имен ден, 8ми март, Коледа, бал, кръщене.

Може да разгледате примерни творби и да ви хрумне идея за карикатура подарък за повод, който наближава.

Поръчка на Карикатура - От къде и Как?

Първата стъпка при поръчката на карикатура по снимка онлайн е да уточните крайния срок и за кога точно ще ви бъде нужна готовата творба.

Често хората, които поръчват карикатури по поръчка не обръщат внимание, че срокът за изработка започва да тече след потвърждаване на снимките, от които ще се рисува и идеята за сюжетния фон с детайли.

Всеки, който търси ръчно изработен подарък е наясно, че тези подаръци се изработват по-бавно. Карикатурите не са по-различни. Художниците се нуждаят от време, за да нарисуват карикатура по поръчка.

Стандартното време за изработка на карикатура по поръчка е около 5 до 7 работни дни тъй като тези тврби са по-сложни и по-детайлни от карикатурите рисувани за 5-10 минути на дадено събитие.

Колко време се рисува карикатура

Времето за рисуване зависи най-вече от броя лица, изобразени на творбата, каква е сложността на детайлите и сюжетния фон. Дали карикатурата се рисува с бои, пастели или на дигитален таблет също може да е от значение.

Все пак се предлагат и експресни опции от 1 до 4 дни. Тази услуга разбира се доплаща, но пък ако пък сте се сетили за подарък в последния момент, ще се радвате, че опцията се предлага на пазара.

Следващата стъпка в процеса на поръчка на карикатура е изборът на размер.

Карикатурите може да се изработят във всеки желан размер. Важно е обаче това да се уточни при правене на поръчката, тъй като художниците трябва да преценят композицията на карикатурата спрямо размера.

Дигиталните карикатури обаче може да се принтират на всякакви размери, тъй като оразмеряването на дигиталните файлове става по-лесно.

Стандартните размери за карикатурите по снимка са:

 • 30 x 42 см – подходящ за карикатура с 1 или 2 лица
 • 40 х 50 см – подходящ за карикатура с 3 или 4 лица
 • 50 х 60 см – подходящ за карикатура с 5 или 6 лица

Размери на карикатури

Как да изберем подходящи снимки за карикатура по поръчка?

За да се изработи качествена карикатура художниците се нуждаят от подходяща снимка на всяко лице, което ще бъде рисувано.

Потърсете снимка, която e:

 • голяма, ясна и с добро качество
 • в анфас (лицето да е снимано отпред, а не отгоре или отдолу)
 • да не е изрязвана (не е проблем, ако на снимката има и други лица)
 • да не е скрийншот
 • да не е тъмна
 • да не е размазана

Съвет: Преминете през профила си във Facebook или друга социална медия и може би ще откриете снимка, която би била подходяща.

При избора на снимка е желателно погледът да не е насочен надолу или нагоре. Очите може да гледат леко наляво или надясно.

Ако човекът не е усмихнат на снимката, няма как да бъде нарисуван с усмивка.

Избрахте ли снимка?

Сега увеличете мащаба.

 • Можете ли да различите цвета на очите?
 • Можете ли да различите цвета на косата?
 • Различавате ли всички типични черти на лицето?

Ако отговорът на тези въпроси е "Да", то снимката е подходяща и художниците ще могат да рисуват карикатура от нея.

Струва си да отделите малко време, за да изберете голяма и ясна снимка, която улавя добре чертите на лицето. Така след това ще получите качествена карикатура, която наистина пресъздава човека на снимката!

Как да опишете идеята си карикатура по поръчка?

Тъй като карикатурата по снимка е персонализиран подарък, то е желателно идеята за карикатура да е свързана с навиците, хобитата и любимите неща на героя.

Ето няколко съвета от нас за какво да помислите, когато описвате идеята си за карикатура по поръчка.

 • Какво е хобито на героя? - карикатура, в която стилно са вплетени детайли, свързани с хобито на човек, са най-поръчвани. Така показвате, че познавате интересите на човека и сте се постарали да изготвите уникален подарък.
 • Каква е професията? - карикатура за професия е специален подарък за мъж или жена. Често се поръчва от колеги или при пенсиониране на колега.
 • Какви са любимите занимания? - карикатура как спортува любимия си спорт или пък се гмурка под водата е изненадващ подарък
 • Коя е любимата му дестинация? - с карикатура по поръчка може да пренесете всекиго на любимата дестинация или последното място, до което е пътувал.
 • Шеги, закачки, лафове? - персонализиран подарък като карикатурата по снимка позволява да добавите някаква шега или закачка, която само вие си разбирате. Приятелите често имат такива. Така подарявате не само личен, но и забавен подарък.

Карикатура за подарък с рамка

Карикатурата е ръчно рисувана творба. Както всяка картина може да бъде поставена в рамка и да се закачи на стената.

Обикновено, който прави карикатури по поръчка, предлага и рамки. Те могат да бъдат дървени или пластмасови. Предлагат с антирефлексно стъкло, което да намали отблясъците и да предпази творбата. Може да изберете черни и бели рамки или пък малко по-интересни цветове като венге и махагон.

Разбира се може да изберете какъв да е цвета на рамката сами, но ако ви се струва трудно, най-добре оставете тази задача на художниците. Те ще изберат рамка, която да отива с цветовете, използвани в карикатурата.

Карикатура за подарък в рамка

Карикатура върху постер или канава

Пастелните и акварелните карикатури се рисуват само върху художествена хартия.

Дигиталните карикатури обаче може да бъдат изработени под формата на постер върху плътна висококачествена матова хартия.

Те могат да се изработят и върху канава от естествен текстил.

Карикатура постер или канава

Карикатурите по снимка са уникален и забавен подарък за всеки повод. Те остават за спомен на получателя. Този подарък няма да бъде прибран в шкафа и забравен, а ще напомня за вас и вашето специално отношение.

Варна, София, Пловдив, ... или онлайн? Как да изберем.

Разбира се можете да потърсите карикатурист локално. Ако живеете в София, Варна, Пловдив или Бургас е почти на 100% сигурно, че ще успеете да откриете художник, който рисува карикатури по снимка.

Тъй като професионалистите в тази сфера обаче не са много, често изборът е ограничен.

Ако обаче поръчате онлайн, вашата карикатура ще бъде доставена до вашата врата без излишн лутане. Няма значение, в коя част на България се намирате, вашият перфектен подарък ще бъде при вас на време.

Не се притеснявайте, ще можете да видите готовата творба преди тя да бъде изпратена до вас. Също така ще получите адекватна и навременна помощ на всяка стъпка от процеса на поръчка. Възползвайте се от възмжността за онлайн чат връзка или позвънете на посочените в сайта телефони.

Ако желаете да поръчате карикатура по снимка онлайн, ви препоръчваме да го направите от доказани търговци Caricature24.bg , Karikaturi.bg или Banana.bg 

Защо Карикатурата по Снимка е Страхотен Подарък

Най-добрият начин да направите уникален подарък, е да го създадете! Карикатурата е оригинален жест, който винаги прави впечатление и носи много усмивки. Тя е персонално създадена за своя получател и може да е забавна, стилна, романтична или напълно нестандартна. Всяка поръчка идва с качествена изработка, професионално обслужване и гаранция за приятна изненада!

Карикатурите по снимка са специален подарък, защото всяка от тях е персонализирана с уникален дизайн за своя получател! Всеки портрет е различен и отразява личния стил, характер и интереси на човека, за когото е поръчан.

Карикатурата е подходящ подарък за всеки повод и получател - всеки сюжет, който си представяте, може да бъде превърнат в реалност!