Сватбата е едно от най-запомнящите се и ярки събития в живота на човек, но намирането на интересен, стилен, оригинален и в същото време подходящ за тържеството подарък, може да бъде предизвикателство.

Затова събрахме за вас богата селекция от подбрани идеи за подаръци. Разгледайте и изберете любимото си предложение за оригинална изненада.

100+ идеи за подаръци за сватба

Сватбени подаръци


Заложете на оригинален сватбен подарък, който ще направи впечатление сред морето от красиви опаковки. Подберете персонализирана изненада, която няма да остане неоценена.

Оригинален подарък за сватба


Идеи за уникални подаръци

Сезонът на сватбите отново е тук и трябва да намерите наистина страхотен подарък за двойката, завързваща възела на съвместния си живот! Кои обаче са уникалните сватбени подаръци, които всички младоженци искат?

За да се открои вашия подарък, той трябва да е нещо, което двойката никога не би очаквала, нещо което ще направи впечатление.

 1. Карикатура за младоженциТова е нашето топ предложение сред купищата сватбени подаръци. Измислете забавен сватбен сюжет и поднесете весел спомен, който ще украсява семейния дом на младоженците.
 2. Поставка за ключове – Може по желание да я персонализирате с надпис „сем. (фамилията на младоженците)“, тяхна снимка, оригинални ключодържатели и тн.
 3. Звездна карта – Това е карта, изобразяваща разположението на звездите, наблюдавани от конкретно място, на конкретен ден и в конкретен час. Поръчайте звездна карта за деня на тяхната сватба. Научи повече тук

Други оригинални сватбени подаръци

Искате да дадете на младоженците подарък, който те ще обичат, разбира се, но той трябва да бъде освен оригинален така също практичен и полезен.

Ако искате да подарите хубав личен подарък разгледайте нашите идеи. Екипът ни от експерти претърси мрежата за най-добрите възможни сватбени подаръци, които ще бъдат оценени от всички младоженци.

 1. Кулинарен курс за двойка – Забавен и същевременно полезен подарък, особено за млади хора, свикнали да се хранят навън или да поръчват готова храна за вкъщи.
 2. Билети за концерт в чужбина – Зарадвайте младоженците с билети за техния идол, дори концертът да е в чужбина.
 3. Книги или ваучер за книжарница – Книгите вдъхват живот в жилището, без тях домът изглежда празен. Ако не познавате добре вкуса им, ваучер за книжарница също върши работа.
 4. Златна подкова – Подковата е символ на късмет, благополучие и щастие. С поднасянето й вие им пожелавате всичко това.
 5. Родословно дърво – Изберете родословно дърво, което те сами да завършат със снимки на семействата си. Разгледай тук
 6. Глинено гърненце с монети – Хем полезно, хем забавно. Напълнете глиненото гърненце с монети от 1 и 2 лв. По този начин ще им подарите сума, с която ще си купят нещо полезно, а в същото време ще се забавляват с вашето оригинално хрумване.
 7. Фотоапарат за моментни снимки – Фотоапаратът за моментни снимки ще запечата специалните мигове и ще им помогне да си направят фото стена в семейния дом.

Закачлив подарък за сватба

Известен сте с оригиналното си чувство за хумор и дори в този тържествен ден, не искате да изневерите на имиджа си. Вижте нашите предложения за закачлив подарък. Част от тях са доста бюджетни. Ако някое от тях ви допадне, смело комбинирайте със забавно поднесена сума пари. В идеите ни за традиционен подарък сме описали как по оригинален начин да поднесете пари.

 1. Пастелен сватбен шаржЗабавен и същевременно стойностен подарък, който със сигурност ще се оцени високо. Пастелен сватбен шарж по снимка
 2. Касичка с пари – Хитър начин да поднесете сума пари.
 3. Облечете ги еднакво – Изберете за двамата дрехи в еднакъв десен и стил. С тях на медения месец ще ги разпознават отдалече, че са влюбени. Разгледайте предложенията
 4. Сватбен жартиер – Ако сте мъж, по-добре пропуснете това предложение, защото може да се изтълкува като проява на лош вкус.
 5. Скреч Списък „101 Забавления със Семейството” – За споделени забавни семейни мигове. Виж тук
 6. Комплект тениски за младоженци – Бюджетно предложение, на което може да му се придаде стойност, ако отпечатате техни снимки и добавите забавен надпис, измислен лично от вас.
 7. СПА процедура за двама – Повечето СПА центрове имат готови пакети за младоженци.
 8. Комплект халати за него и за нея – Полезен подарък с намек за семейния живот, който им предстои.
 9. Семейна игра – Идея: вземете монополи и сменете банкнотите с истински.

Персонализирани подаръци за сватба

Какъв по-добър начин за празнуване на сватбения обет, от добре обмислен персонализиран сватбен подарък за младоженците. Използвайте новото им споделено фамилно име или специалната за тях дата на сватбата, опциите са безкрайни, а изненадата гарантирана.

 1. Пастелен портрет за двама- Портретът е изискан подарък, с който ще засвидетелствате внимание и ще трогнете младоженците. Може и да се превърне в традиция да си подаряват портрети за всяка кръгла годишнина.
 2. Стенен часовник със снимки на младоженците – Стенният часовник е красив аксесоар в дома. А украсен със снимки на двойката отпреди сватбата, ще внесе още романтично настроение.
 3. Дървена табелка с фамилията на младоженците и датата на сватбата – Може да измислите дизайна по ваш вкус и да я поръчате на дърворезбар. Освен фамилията, бихте могли да добавите тяхна снимка, дата на сватбата, закачалка за ключодържатели, да я поръчате във формата на дървена къщичка. Идеите са безбройни, а това че сами ще изберете как да изглежда, гарантира, че ще поднесете подарък уникат.
 4. Възглавница за младоженци с техните имена и датата на сватбата – Този подарък също дава възможност да проявите креативност. Поръчайте една или две възглавници с имената, датата на сватбата, техни снимки или просто снимки на халки, влюбени гълъби и тн.
 5. Златно шампанско розе с две гравирани чаши – Ефектен и стилен подарък за сватба. Виж тук
 6. Чиния от ковано желязо с гравирани имена и дата – Още едно предложение, което ще им остане завинаги за спомен от вас и този ден.
 7. Кристал с гравирана в него снимка на младоженците – Много красив и стилен подарък. Разгледайте тук

Традиционни подаръци за сватба


Смятате, че в толкова важен ден като сватбения, не бива да се експериментира и искате да заложите на традиционното. Ето кои са топ класическите подаръци за сватба.

Полезни сватбени подаръци

Отпразнувайте щастливото събиране на младоженците, като се появите на сватбата с най-добрия подарък сред купищата изненади.

Разбира се, може да е трудно да се откроите, когато всеки познава младоженците по свои уникални начини, но с подарък, който показва вашата любов и признателност към женената двойка, те ще знаят точно колко много умисъл сте вложили в перфектния подарък за тяхната сватба.

 1. Пари – Не мислете, че да подарите пари на сватба е отживелица. Младоженците са се охарчили покрай подготовката и ще се зарадват на такъв подарък. А им предстои и меден месец. Ако се притеснявате просто да подадете плик с пари, то има и други оригинални начини за поднасянето им. Можете да подарите красива касичка с банкноти в нея. Или пък дървено сандъче, което ще им остане за спомен. А може и просто да подарите портфейл, в който да ги сложите.
 2. Спален комплект – Заложете на красив спален комплект от сатен или ефектна покривка за спалня. Виж тук
 3. Кристален сервиз за вино – Какво е една сватба без кристален звън? Кристалът винаги е на мода, когато става въпрос за сватба.
 4. Албум за снимки – След тържеството младоженците ще имат стотици снимки от щастливото събитие. Ще са им нужни поне няколко албума, в които да ги поставят. Затова не се притеснявайте от възможността да дублирате подаръка с някой друг.
 5. Комплект тенджери – Тенджерите не са това, което бяха. На пазара се предлагат функционални комплекти от много части, които ще посрещнат изцяло нуждите на младото семейство от съдове за готвене. Разгледай тук
 6. Кристална ваза – Още едно бляскаво предложение, което ще краси дома на младото семейство.

Класически сватбени подаръци

Класиката е класика с причина – ще харесате класическите подаръци толкова, колкото и майка ви и баба ви би ги харесала.

В модерни дни сгодените двойки могат да получат като подарък и най-смелите си желания – от неща като плуване със скатове в Таити до авансово плащане за първия им дом.

Ако обаче искате да заложите на класически подарък, вижте нашите стилни предложения.

 1. Икона на Св. Мина – Свети Мина е покровителят на семейството. Ето защо икона с неговия образ е подходящ подарък за млада двойка, която встъпва в брак. Трябва обаче да сте сигурни, че те са вярващи и ще го оценят. Ако не сте сигурни, по-добре пропуснете предложението.
 2. Дигитална карикатура по снимка Зарадвайте бъдещото семейство с весела карикатура в живи цветове на сватбена тематика.
 3. Картина – Избирайки да поднесете картина, съобразете стила й с вкуса на двойката и стила на обзавеждане на жилището.

Нестандартни подаръци за сватба


Предложенията за сватбени подаръци често следват подобни тенденции, а младоженците често се оказват с много от едно и също нещо.

Тостери, рамки за картини и прибори за хранене … и поне по 10 от всичко.

Освен ако младоженците не ви кажат сами, може да е трудно да разберете какво иска двойката, така че защо просто да не ги изненадате с един от тези необичайни сватбени подаръци, които те няма да очакват? Със сигирност ще бъдат толкова благодарни.

 1. Куфари – На младата двойка й предстоят много пътувания. А едва ли са имали време да си вземат куфари.
 2. Гифт карт – Ако не обичате да подарявате пари в кеш, а не познавате добре предпочитанията на младоженците, вземете им гифт карта, с която ще си купят нещо по свой избор.
 3. Монополи с истински пари – Още един оригинален начин за поднасяне на пари. Освен това играта ще им остане за спомен.
 4. Акварелна карикатура в живи цветовеВесел подарък, рисуван на ръка по ваш сюжет.
 5. Романтична вечеря в скъп ресторант – След еуфорията покрай подготовката на сватбата и самото тържество със сигурност ще имат нужда от почивка и усамотение. Подарете им няколко часа романтика в изискан ресторант.
 6. Масичка за сервиране на закуска – За да си правят изненади сутрин в леглото.
 7. Конзола за игри с два джой стика – Макар и да не смятаме, че в този подарък има някаква романтика, даваме си сметка, че предпочитанията на хората са различни. За някои влюбени може и да е вълнуващо да играят заедно на любимата си игра, сгушени на дивана.
 8. Фоторамка Mr. и Mrs – Може също да изберете чаши с този надпис, албум за снимка и тн. Вижте още предложения
 9. Шоколадов букет – Подарък носещ пожелание за сладък съвместен живот.
 10. Кошница за пикник – Защото тепърва им предстоят много разходки сред природата.

Скъп подарък за сватба

Ако избирате подарък за сватбата на вашия син или дъщеря, то със сигурност сте отделили сериозна сума по повода. Подаръкът от родителите трябва да изпъква със своята стойност над останалите. Все пак обичайно човек жени (омъжва) детето си веднъж в живота.

 1. Пътешествие с круизен кораб – Този подарък е хубаво да се поднесе преди да са планирали своето сватбено пътешествие.
 2. Професионален фотоапарат – На младото семейство му предстоят куп вълнуващи моменти, с много снимки. От медения месец до раждането на първата им рожба. А професионалният фотоапарат ще им помогне да запазят живи спомените.
 3. Автомобил – Дали нов, втора употреба или на изплащане, автомобилът винаги е бил сред топ подаръците, поднасяни от родителите на младоженците.
 4. Сребърни или златни прибори за хранене – Стойностен подарък, който на практика е вечен.
 5. Робот прахосмукачка – Кой не би се зарадвал на такъв домашен помощник. На пазара се предлагат както много скъпи, така и по-бюджетни предложения. Изберете сами колко да отделите за този подарък. Разгледайте тук
 6. Ваучер за магазин за техника или електроуреди – Искате да оставите младото семейство само да избере електроуредите за дома си? Решението е подаръчен ваучер за магазин за техника.
 7. Подаръчна кошница с портретПодарък, чиято емоционална стойност е в пъти по-висока от паричната.
 8. Златен комплект „Честита сватба“ – Традицията повелява на сватба да се подарява злато. Вижте изискания комплект от четири златни монети за сватба.
 9. Сервиз от костен порцелан – Ако сте ценители на красивото и искате да внесете още повече изисканост и стил в дома им, то изберете зашеметяващ сервиз от костен порцелан, който няма да остави равнодушен и най-скептично настроения.
 10. Автомат за кафе – Полезна вещ за младото семейство. С него ще могат да правят сутрешното си кафе за секунди, само с едно натискане на бутона.
 11. Система за домашно кино

Сантиментален подарък за сватба

Ако търсите забавна и креативна идея, която да предизвика вълна от емоции, разгледайте тези идеи за подаръци за сватба, които младоженците ще обикнат от все сърце!

 1. Сватбен портретЗапечатайте този щастлив миг като поръчате портрет на двамата млади по актуална снимка, направена малко преди сватбата.
 2. Албум със снимки отпреди брака – Стари приятели сте на младоженците и имате куп споделени преживявания, запечатани на снимки – направете им фотоалбум със спомени отпреди брака. Друга идея е фотоколаж.
 3. Фотосесия след сватбата – След сватбената фотосесия, нека си имат една и като вече женени. Ще могат да търсят разлики от преди и след и да видят как ги е променил бракът.
 4. Комплект от две чаши с чинийки – С които да си пият заедно сутрешното кафе. Изберете чашки със сърца, послание или техни снимки.
 5. Декоративна статуетка за влюбени – Разгледайте тук
 6. Истинско дърво бонсай – При правилно отглеждане дръвчето бонсай може да живее около 200 години. Най-старият бонсай в момента е на 390 години. Подарява се като символ на непреходност и пожелание за дълголетие. Вълнуващо е младоженците да получат подарък, който може да остане в наследство на техни правнуци.
 7. Колекция от скъпи вина за празнични поводи след сватбата – Вземете красива дървена кутия за няколко бутилки вино, изберете отлежали качествени вина и им вържете етикетчета: „Отвори на медения месец“, „Отвори, когато ви се роди първа рожба“, „Отвори на първата годишнина от сватбата“ и тн.
 8. Пъзел сърце със снимка – Класически подарък за влюбена двойка.

Подаръци за родителите на сватба


Прието е в сватбения ден младоженците да поднасят подарък на своите родители в знак на признателност. Той може да бъде скромен, символичен или по-луксозен, ако бюджетът го позволява. Важно при избора му е да изразява уважение и обич.

Емоционални подаръци

Не всички подаръци се оценяват еднакво високо. И макар, че най-емоционалната част е, когато двойката си каже “Да”, за гостите избират подарък, си е чисто и просто емоционална ролетка.

А как да изберете най-емоционалният подарък? Вижте нашите запомнящи се идеи.

 1. Портрет на младоженцитеДа получат портрет на младото семейство – какъв по-хубав подарък за гордите родители на младоженци.
 2. Екскурзия – Сватбата е емоционално събитие не само за младоженците. Родителите я преживяват с не по-малко вълнение. Изпратете ги на екскурзия след тържеството, за да разпуснат. А може да съберете двете семейства и да заминете всички заедно за няколко дни, за да се опознаят сватовете.
 3. Рамка със снимка на младоженците и емоционално послание към тях – Колкото и да са щастливи родителите на младоженците, със сигурност изпитват и носталгия по отминалото време. Едно искрено засвидетелстване на обич със специално посвещение, ще ги разчувства и успокои едновременно.
 4. Индивидуален подарък за всеки родител – Може да подарите красиво бижу на майките, на бащата на булката копчета за ръкавели с надпис „Татко на булката“, а на бащата на младоженеца игла за вратовръзка. Друга идея са извезани кърпички с имената и датата на сватбата и тн.
 5. Дървени дъски за рязане с пирографски надпис – Семпъл подарък, на който ще вдъхнете живот като поръчате да го украсят с пирографисаните имена на младоженците и датата на сватбата.
 6. Кутия с дизайнерски бонбони с надпис – Поръчайте ръчно направени бонбони с надписи. Измислете сами посланието. Например: „Благодарим ви, родители!“, „С обич за мама“, „За най-добрия баща“ и тн.

Предметни подаръци

Вместо да се примирите с обикновен подарък, който ще ви спечели срамежлива усмивка от младоженците, изберете за най- щастливата двойка уникален сватбен подарък, който ще ги остави да се ухилени от ухо до ухо.

 1. Подаръчна кошница – Това е ефектен подарък, който засвидетелства внимание. Напълнете я с предпочитани от тях продукти.
 2. Сет за сирена – Стилен подарък, който е подходящ за любителите на сирената. Виж тук
 3. Комплект чаши за вино и декантер – Красив, изискан и класически сватбен подарък.
 4. Дърворезба – Ръчната дърворезба е подарък уникат. Невъзможно е да се направят две еднакви творби. За такъв тържествен ден е подходящ неповторим подарък, нали? Разгледайте тук

Подарък за младоженци от родителите


Ако е дошло времето на вашия син или дъщеря да премине в сферата на семейния живот, е добре да ги им пожелаете съвместно щастие с атрактивен подарък. В някои случаи той може да е скъп и луксозен, в други – символичен, изпълнен със значение лично за двойката. При всички положения обаче той трябва да е поднесен с любов.

 1. Чаши за шампанско – Изисканите чаши за шампанско са отличен подарък, който ще символизира чистотата на брачните отношения на двойката. Намери тук.
 2. Комплект качествени хавлиени кърпи и чаршафи – Класически избор на подарък за младоженци, който несъмнено ще им влезе в употреба.
 3. Гравирани сребърни прибори – Символиката на среброто се вписва добре в повода на сватбата като подарък.
 4. Хлебопекарна – За да може семейството да си приготвя вкусен домашен хляб. Разгледай тук.
 5. Телевизор или друга техника за дома – Техниката за дома е винаги добра идея за подарък за сватба.
 6. Кола – Ако родителите могат да заделят повече средства, колата за младото семейство е отлична идея.
 7. Комплект пухени възглавници – За да може брачното ложе да е меко и комфортно.
 8. Меден месец/Екскурзия – Подарете на вашите младоженци екскурзия или меден месец до мечтана от тях дестинация.

Забавни подаръци

В определени случаи, ако двойката са ваши близки приятели и знаете, че те имат чувство за хумор, можете да бъдете оригинални и да изберете да им подарите нещо забавно и отличаващо се от класическите подаръци на празненството.

 1. Забавна Карикатура на младоженците – Оригинален и забавен избор на подарък, който ще остане като прекрасен спомен от сватбата на младоженците.
 2. Велосипеди – Ако двойката обичат разходки сред природата и активния начин на живот, можете да им подарите велосипеди – за него и за нея.
 3. Разходка с балон – Нещо свежо и авантюристично – приключение за млади влюбени сред облаците. Намери тук.
 4. Забавен албум със снимки от преди брака – Ако обичате да правите неща на ръка можете да съберете в албум забавни снимки тип „Животът преди брака“ и да напишете забавни коментари.
 5. Касичка за пари с весел дизайн – В нея ще се събират семейните спестявания за лятна почивка. Разгледай тук.
 6. Скреч карта на света – Ако те са пътешественици може да им подарите карта, на която да отбелязват местата, които са обиколили заедно. Алтернативно може да им подарите скреч карта Кама сутра, на която да отбелязват… други неща. Виж тук.
 7. Тениски за него и за нея – Комплектите тениски за него и за нея са много популярни напоследък, весел избор на подарък за всеки повод.
 8. Барбекю – Макар и привидно не най-забавното нещо, много хора биха се съгласили, че барбекюто носи много смях и усмивки със себе си.

Подарък за младоженец

Сега малко внимание специално за младоженците. Като едно от главните действащи лица на сватбата е хубаво за младоженеца да изберем нещо наистина уникално и полезно.

 1. Часовник – Хубавият часовник е аксесоар, който всеки мъж трябва да има в своя асортимент. Намери тук.
 2. Стилна вратовръзка – Красивата вратовръзка е хубава идея, ако младожененцът е млад и проспериращ бизнес човек.
 3. Навигация за колата – За онези, които непрестанно са на път за някъде. Виж тук.
 4. Кожен портфейл – В него е задължително да има някоя солидна банкнота.
 5. Сребърна монета – Колекционерската монета за здраве и късмет може да се превърне в личен талисман на своя нов притежател.
 6. Кутия за часовници или слънчеви очила – Ако младоженецът има безброй часовници или слънчеви очила можете да му всемете изискана кутия, в която да ги съхранява.
 7. Персонализирани закачалки – Закачалки с името на тяхни притежател или защо не логото на неговата фирма.
 8. Бръснач – Класически подарък за класически мъже. Разгледай тук.
 9. Портрет по снимка – Персонален подарък, който със сигурност ще зарадва своя получател.
 10. Кутия пури – Ако женихът пуши, кутия хубави пури и съответните принадлежности като запалка и ножица за пури със сигурност ще му допаднат.

За младоженеца от булката

Ако се е случило така, че вие да сте в ролята на булката и се чудите какво се подарява на жениха в такъв случай, ние сме избрали няколко идеи, които ще ви свършат чудесна работа.

 1. Златни копчета и/или игла за вратовръзка – Един класен избор на подарък за младоженец, който носи усещане за изтънченост и стил.
 2. Tениска с негова карикатура – Ако пък той си пада по оригинални и забавни изненади, този подарък със сигурност ще му се понрави.
 3. Стъклено шишенце с парченца истински метеорит – Една уникална възможност женихът буквално да се докосне до предмет от друг свят.
 4. Дрон – За порасналите момчета дронът е една страхотна играчка за тяхното свободно време.
 5. Скок с бънджи – За любителите на силни усещания скокът с бънджи е добър избор на подарък за сватбата им.
 6. Гравирани чаши за уиски – Класен избор, който ще му влезе в употреба. Намери тук.
 7. Гравиран компас – Подходящ подарък за търсачите на силни усещания.
 8. Комплект за шах – Ако той е фен на класическата игра, красивата дъска за шах е точен избор за него. Виж тук.
 9. Луксозен химикал – Специално за писатели и хора, които подписват разни важни документи постоянно.

Подарък за булка


За булката на сватбата също е в реда на нещата да се отдели време и внимание и ? се поднесе оригинален и запомнящ се подарък. Ето няколко идеи.

От свекървата за булката

Разбира се, всички искат да подарят на булката подарък, който тя ще хареса, но ако сте свекървата, искате изненадата да бъде изключително специална.

В крайна сметка това е бъдещата ви снаха и тя заслужава смислен, личен подарък, защото това е начин да покажете на булката колко е важна тя за вас.

 1. Фотосесия на сватбата – Ако младоженците още не са се погрижили за заснемането на своята сватба, можете да подарите професионална фотосесия на булката.
 2. Красива картина – Идеална за украса на дома на бъдещото семейство.
 3. Сервиз за хранене – За да може булката да сервира своите ястия в подходящи съдове. Разгледай тук.
 4. Портрет на булката – Личен и трогващ подарък, който ще запази нейната красота на платното.
 5. Семейно бижу – Символ на доверие и приветствие в семейството от страна на свекървата към нейната бъдеща снаха.
 6. Курс за двойки за ново умение – За да могат младите влюбени да прекарат повече време заедно и да научат нещо ново.
 7. Дегустация на вино – Ако пък булката е любителка на доброто вино дегустацията на класни вина е една чудесна идея.
 8. Винен тур – А защо не и цял винен тур в някоя реномирана винарна? Разгледай тук.

От кумата за булката

Кумата е човекът, който е бил близо до булката на всеки етап от планирането на сватбата. От празнуването на годежа до планирането на най-доброто моминско парти., Независимо дали я срещали в училище, университета или по време на работа – булката и кумата споделят невероятни спомени и денят на сватба не е изключение!

Затова и подаръкът, който кумата трябва да поднесе на булката трябва да е също толкова оригинален, специален и личен, колкото са техните отношения.

 1. Кошница с хубаво вино и деликатеси – За да започне съвместният живот наистина вкусно и изкушаващо.
 2. Ваучери за любим магазин – За да може булката да си купи нещо, за което е мечтала от дълго време.
 3. Красива рамка със снимка на младоженците – Сантиментален подарък, който със сигурност би трогнал всекиго. Намери тук.
 4. Масаж и спа за двама – Кумата е човекът, който ще подари релакс и прекрасни споделени мигове на младото семейство.
 5. Конна езда – Ако те си падат по активностите на открито и животните, то това е идеален подарък.
 6. Семейно екстремно изживяване – Ако и булката и младоженеца са почитатели на екстремните спортове.
 7. Видео монтаж с пожелания – Съберете всички близки и роднини на булката и ги накарайте да кажат няколко мили думи, пожелания за нея и нейният бъдещ съпруг.

От младоженеца за булката

Размяната на сватбени подаръци между младоженеца и булката е романтична традиция, която много двойки спазват като си подаряват сантиментални и смислени изненади, които се превръщат в спомени пазени в продължение на много щастливи годишнини.

Младоженците специално имат много възможности да подарят на своите булки, от практични идеи до романтични опции, които тя със сигурност ще хареса.

 1. Комплект чаши с карикатури – За да потръгне съвместният живот леко и забавно.
 2. Машина за кафе – Ако тя харесва хубавото кафе сутрин.
 3. Обеци със скъпоценни камъни – Класен подарък за изискани дами.
 4. Уроци по танци – Това си е един вид саможертва от страна на младоженците, признаваме.
 5. Пътешествие с яхта – Всяка жена си мечтае за няколко блажени дни сред вълните, необезпокоявана от никого.

Подарък за сватба на брат


Ако избирате подарък за сватбата на вашия брат, съветваме ви да помислите за вещ за дома, която ще се ползва и от двамата младоженци, но с фокус към мъжкия вкус. Такива са предложенията по-долу.

 1. Глобус бар – Стилен подарък, чиито дизайн ще се хареса и на бъдещата му съпруга.
 2. Комплект за вино – Полезна за всеки дом вещ. Изберете луксозен комплект за вино тук
 3. Декоративна камина – С нея домът им ще бъде още по-уютен.
 4. Сватбен костюм – Може да предложите на брат си да отидете и изберете заедно костюма му за сватбата. Освен че ще му помогнете в тази нелека задача, ще му направите подарък, който сте сигурни, че е харесал.
 5. Тандемно гмуркане – Подарете на младото семейство морско приключение, което ще им остави красив спомен за цял живот. Това преживяване е подходящо дори за напълно начинаещи. Нашето предложение е да изберете Гмуркане на Халкидики
 6. Комплект от чаши с карикатура на младоженцитеЗа да си пият заедно кафето с настроение. Чудите се как да ги поръчате? Изберете снимка на двойката, поръчайте дигитална карикатура и ще я получите като файл. След това може да я отпечатвате върху чаши, тениски, стенен часовник, торта и още много други.
 7. Меден сервиз за ракия – Ръчно изработеният сервиз за ракия от кована мед е ефектен подарък във фолклорен стил за ценителите на традициите.
 8. Охладител за шампанско – За знойните романтични вечери.

Подарък за сватба на сестра


Сестра ви се омъжва и вие търсите впечатляващ подарък, с който да я зарадвате, но същевременно не искате бъдещият й съпруг да се почувства ощетен. Вижте нашите идеи:

 1. Златен медал „Свети Мина“ – По традиция на сватба се подарява злато. По традиция на сватба се подарява икона на Свети Мина, закрилник на семейството. Комбинирайте двете традиции и поднесете златен медал с образа на Свети Мина.
 2. Електроуред – Спокойно може да си позволите да поднесете на сватбата на сестра си кухненски робот например. Да, това не е класически подарък за двойка, но е предназначен за дома на двамата млади.
 3. Сребърен сватбен медал – Харесахте идеята за златния медал, но средствата ви са ограничени? Непременно вижте това предложение за красив сребърен медал за сватба.
 4. Сватбената рокля – Ако младоженците не спазват традицията булчинската рокля да се подарява от свекървата, то ето ви още една идея. Прекарайте няколко приятни часа заедно по женски докато я избирате.
 5. Семейна екскурзия – Зарадвайте младоженците като им организирате екскурзия до мечтана дестинация.
 6. Шоколадов фонтан – С този уред ще могат да да глазират ягоди и сладки,с които да впечатляват своите гости.
 7. Луксозна готварска книга – Подходящ подарък за кухнята на всяко младо семейство.
 8. Булчинска карикатураЗарадвайте сестра си със сватбен шарж или изберете карикатура само на булката. Със сигурност бъдещият съпруг няма да има нищо против този закачлив персонален подарък на своята любима.
 9. Индивидуални подаръци за булката и младоженеца – Ако искате да подарите на сестра си нещо лично, изберете й красиво колие, гривна, обици, парфюм. На бъдещия съпруг може да подарите вратовръзка, колан, портфейл, копчета за ръкавели и тн.

Както може би сте забелязали, нееднократно препоръчахме за подарък карикатура по снимка за двойката. Това е така, защото сватбеният шарж е много актуален и предпочитан в последните години. Харесва се на младоженците и носи силно положителен заряд. Ако се колебаете върху този избор, но искате да прочетете повече за него, вижте също статията Карикатура по снимка – оригинален подарък за всеки повод

Подаръци от и за кумовете. Подаръчета за гостите.


Подарък от кумовете

Кумувате на сватба и все още се чудите какво е подходящо да поднесете на младоженците? Подбрахме за вас разнообразни предложения, част от тях бюджетни, други луксозни.

Традицията повелява кумовете да подарят кутията за сватбените пожелания, бутилката шампанско и чашите за тържествената наздравица след подписването, както и булчинския букет.

Вижте още няколко подходящи предложения:

 1. Семейна почивка – Ако меденият месец не е планиран веднага след сватбата, изпратете ги на романтично място за 2-3 дни след тържеството.
 2. Семеен портретА защо не и общ – кумове и младоженци. Така ще имате споделен спомен от този важен ден.
 3. Изненада любим певец на сватбата – Ако знаете, че двойката харесва някой български изпълнител и имате възможност, поканете го да изпълни 1-2 песни. Изненадата и радостта, които ще подарите, със сигурност си заслужават усилието.
 4. Тържествена заря – Решите ли да изненадате младоженците със заря, то съобразете няколко неща: ресторантът разполага ли с градина, за да може да се наблюдава зарята на открито. И другото – спазете разпоредбата, която гласи, че фойерверките са разрешени вечер до 22 часа.
 5. Сватбена бъклица – По стара традиция младоженецът тръгва да вземе булката с украсена със здравец бъклица с ракия. В някои региони на страната кумът дава бъклица на младоженеца, затова се и нарича „кумска ракия“.
 6. В днешно време често срещано е също кумът да прави подарък на младоженците с бъкличка ракия. Която и от тези традиции да решите да спазите, препоръчваме ви да изберете ръчно изработена бъклица от естествени материали. Вижте тук

Още много идеи за сватбени подаръци от кумовете, ще намерите в нашата статия Предложения за подаръци от кумове за младоженци

Подарък за кумовете

Прието е младоженците също да поднасят подарък на своите кумове в знак на благодарност за близостта и подкрепата в най-важния ден от живота им. Задачата е лесна, ако кумовете са двойка и става по-сложна, ако са поканени да кумуват, но нямат връзка помежду си.

 1. Подаръчна кошница – Напълнете я с кулинарни изкушения – сирена, плодове, бонбони и, разбира се, вино.
 2. Декантер за вино – Вижте тук
 3. Почивка с младоженците – Отидете заедно на почивка преди или след медения месец.

В случай че кумовете са поканени отделно и не са семейство, то задължително изберете на всеки индивидуален подарък.

 1. Бижу за нея – колие, гривна, комплект – каквото и да изберете, съобразете го с нейния стил.
 2. Бутилка скъп алкохол за него – Уиски, вино или златна ракия, отново е важно да изберете според неговия вкус.

Вижте също какви идеи за подаръци за кумовете предлагаме в статията Подаръци за кумовете на сватба

Подаръчета за гостите

В деня на сватбата е прието младоженците да поднасят дребни подаръчета на своите гости за спомен и късмет. Тук идеите са безкрайни, но ето кои според нас са най-подходящите:

 1. Магнитчета със снимка на младоженците – Ще им останат за спомен от вас.
 2. Ароматно сапунче в торбичка от органза
 3. Декоративна свещ
 4. Мини бурканче с мед – Посланието е сладък живот за младоженците и гостите.
 5. Бурканче с шарена сол – Ефектно и красиво бурканче с наредена във вид на фолклорна шевица шарена сол.
 6. Дървена подкова – С нея и вие им пожелавате късмет.
 7. Ключодържател със снимка на младоженците

Съзнавайки колко е важен и съответно труден изборът на сватбен подарък, ви предлагаме да видите също нашата статия Топ 10 оригинални подаръка за сватба

Ако сватбата е далече, а преди това ви предстои да присъствате на моминското парти на бъдещата булка, то задължително погледнете Подаръци за моминско парти