Спалният чувал е подходящ за спане и отдих при туризъм, алпинизъм и пътешествия. Това е практично походно одеяло, затварящо и отварящо се с цип. Продава се в различни дължини, които могат да имат разнообразни пълнежи.

Какво е спален чувал?

Основната идея на този продукт е да осигури комфорт при спане на открито. Сгъва се и се разгъва, като заема не особено голяма площ. Побира се в специална раница и е удобен за носене на гърба.

Има възможност за сдвояване чрез допълнителен цип, като така става подходящ за двама души. Основните видове са:

  • Тип одеяло – има форма на правоъгълник, с цел разширяване и използване, като обикновено одеяло;
  • Тип “мумия” – трапецовидна форма с допълнителна качулка за главата. Използва се при студено време, защото запазва повече топлина.

Спалните чували биват:детски (по-малък размер), дамски, двойни, зимни и летни. Разликата между зимните и летните е в теглото. Слоевете при зимните са повече, а ролята им е да ви изолират и затоплят, когато навън е доста студено. 

Има и трисезонни модели, които имат две нива с пълнеж, подходящи и за деца.

На какви характеристики да обърнете внимание?

Има много разновидности на пазара и избора на правилния вид за вас не винаги е лесна задача. Основните характеристики, с които трябва да се запознаете, когато купувате спален чувал, са:

  • Секции – това са отделенията, непозволяващи на изолационния слой да се размести;
  • Външна/вътрешна материя – лицевата част най-често е изработена от рипстоп полиестер. Трябва да е водонепропусклива и дишаща, а опакото е от естествени материали (памук) или полиестер/найлон; 
  • Ляв/десен цип, двупосочен цип – моделите могат да бъдат с цип от всяка страна. Най-добре би било, ципът да е от страната, която е срещуположна на силната ви ръка. Ако сте сръчни с дясната, би било по-добре да купите модел с ляв цип. Двупосочният цип позволява спалният чувал да се отвори при краката, за да може да влиза свеж въздух. Изключително подходящ в топло време;
  • Яка на ципа – разположена е по цялата дължина на ципа, от вътрешната страна на продукта. Целта ѝ е да уплътни допълнително;
  • Качулка – трябва да може да се пристяга, за да излиза възможно най-малко топлина;
  • Вътрешни джобове – най-често са разположени са в зоната на гърдите, от вътрешната страна, служат ви за прибиране на дребни неща, докато сте легнали;
  • Калъф – служи за пренасяне и съхранение на спалния чувал. Правоъгълните трябва да се навият на руло и тогава да се поставят в калъфа, докато “мумиите” могат да не се сгъват – прибират се лесно.

 

Когато избирате модел, е добре да се съобразите с всяка точка, за да може престоят ви на открито да е максимално комфортен, споделят от онлайн магазина на Extreme Sport. Не рискувайте с продукти с ниска цена, за да не се окажете в неприятна ситуация особено през студените дни от годината.