Придобили огромна популярност след излизането на трилогията „50 нюанса“ на британската писателка Е. Л. Джеймс, книгите за секс бележат истински връх в търсенето и продажбата в последните години. Те обаче далеч не са ново явление в литературата.

От мемоарите на маркиз Донасиен Франсоа дьо Сад през XVIII век, през „Любовникът на лейди Чатърли“ на Д. Лорънс, „Тропикът на Рака“ на Хенри Милър и „Моята тайна градина“ на Нанси Фрайдей през XX век – те винаги са били катализатор на скандали, промени, издателски и читателски интерес. 

Защо да четем еротични книги?

Според психологически проучвания, за жените книгите за секс и еротика са онова, което са за мъжете филмите за възрастни. Те имат роля за психосексуалното израстване и оформянето на романтичните идеали.

Дори да сте фен на криминалния или фентъзи жанра, има поне няколко причини да не пропускате подобна литература.

  • еротичните книги възбуждат. Възбудата води до синтезиране на ендорфини в мозъка и на останалите три хормона на щастието – допамин, серотонин и окситоцин. Крайният резултат е подобряване на настроението и поява на желание за флирт или съблазняване;
  • еротичните четива разсейват и помагат на мозъка да си отпочине. Прочитането им не предполага решаване на сложни ежедневни или офисни казуси и не предизвиква стрес. Те разказват истории с класически щастлив край;
  • еротичните книги помагат за изследването на собствените сексуални желания и така допринасят за подобряване на отношенията с партньора. Особено при дългогодишните връзки, където сексуалната спонтанност и усещания се размиват в рутина.

книги за секс

Има ли задължителни еротични четива?

Краткият отговор е, че няма. По-дългият зависи от времето за четене, колко склонни сте да се отдадете на пороци и да погледнете различните класации на автори във всевъзможни онлайн списания и платформи. 

Някои от ръководствата и книги за секс, романи, както и научно-популярни четива, които имат най-голям интерес според книжарница Ozone.bg., са:

  1. „Еротична интелигентност“ на психотерапевта Естел Перел е провокативен поглед върху интимността и секса и търси отговор на въпроса – „Къде изчезва искрата при дългогодишни партньорства?”.
  2. „Най-хубавото нещо на света“ на Ан Хопър – нещо като наръчник „Кой кой е?“ в света на секса, който дава пояснения по различни въпроси.
  3. „Монолози на вагината“ на драматурга Ева Енслър, в която жени говорят свободно за вагината, менструацията, насилието и удоволствието. Творбата е изпъстрена с изрезки от медицински справочници, списания и енциклопедии и цели жените да приемат сами себе си, ако искат да бъдат щастливи.
  4. „Сексът и гладът или как да слабеем заедно“ на Звездомира Мастаргакова, която изобилства с информация за еротичната храна, хранителните афродизиаци, техниките и триковете за съживяване на любовта и здравословен живот, без да се губи апетит за секс.

Превърналата се в нарицателна „Камасутра“, чието пълно заглавие е „Афоризми за любовта“ – на индийския автор Ватсаяна, също е сред една от най-търсените книги, според специалистите от Озон. Различните ѝ части са посветени на ухажването, поведението на мъжете и жените, прелъстяването, сексуалните ласки и пози. Малко известен факт е, че първият ѝ превод на английски е доста погрешен и лекомислен и фокусиран предимно върху техниката. 

Какво да запомним, когато четем еротични книги?

Забавни, предизвикващи въображението, подобряващи разбирането на сексуалността, еротичните четива са просто книги. Авторови фантазии, базирани на лични преживявания или не, те могат да доведат до нови сексуални желания, но е малко вероятно да се случат в реалния живот. И като всички хартиени издания могат да са добро начало за дискусия. Още повече, че сексът е една от основните теми за разговор в живота.